Игре

March 14, 2023

Историја покера: одакле је покер дошао

Milica Petrović
WriterMilica PetrovićWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Покер је једна од најпопуларнијих карташких игара, ако не и најпопуларнија карташка игра у целом свету. Чак и ако нисте играли коцкање у свом животу, вероватно сте гледали партију покера у акционом филму, или сте можда чули тај израз у разговорима са својим пријатељима или породицом. 

Историја покера: одакле је покер дошао

Милиони људи су играли покер неколико пута током свог живота, а многи су редовни играчи покера. Такође, многи људи играју ову игру са члановима своје породице након што се окупе, јер покер не мора нужно да укључује клађење. 

И не само то, већ људи играју и покер на професионалном нивоу. Конкурентни покер играчи се такмиче једни са другима на великим покер турнирима са огромним наградним фондовима.

Пошто је покер тако популарна игра, поставља се питање одакле је покер дошао? Покер има богату историју која датира неколико хиљада година уназад. Ако сте заинтересовани за историју и еволуцију покера, на правом сте месту. Управо то ћемо детаљно размотрити.

Порекло

Историју покера можемо пратити до Кине из 13. века. Међутим, игра која се играла у то време била је веома другачија од покера који познајемо данас, због чега постоји много дебата о стварном пореклу покера. Ствари постају још компликованије као заронимо у друге игре које људи сматрају претком покера. 

Овде су све различите игре које се сматрају пореклом покера. Укратко ћемо објаснити како су их људи играли, а коначну одлуку о томе коју игру треба сматрати стварним рођењем покера препуштамо вама.  

Домино карта и игра са листовима у Кини у 13. веку

Многи историчари сматрају да порекло покера лежи у Кини из 13. века. У то време је била прилично популарна игра „Домино карте” или „Леаг Гаме”. Ова игра је укључивала плочице са различитим комбинацијама тачака, сличне Домино плочицама које су вам можда познате данас. 

Слично савременом покеру, играчи су морали да формирају победничке руке комбинујући неколико ових плочица да би освојили игру Домино карата или Леаф Гаме. Међутим, то је све што је слично покеру. Као што можда већ знате, покер не укључује плочице са тачкама на њима. Уместо тога, користите шпил карата за игру покера.

Примо у Италији 15. века

Следеће, имамо Примеро. Примеро је била игра коју су људи играли у Италији још у 15. веку. Уместо плочица са тачкама на њима као у игри у Кини раног 13. века, Примеро је укључио шпил тарот карата, при чему се свака рука састојала од три карте.

Као и многе друге коцкарске игре које данас познајемо, Примеро је такође укључивао блефирање. Људи су се такође кладили на утакмице Примера. Међутим, правила Примера су се много разликовала од покера, а као што смо већ објаснили, карте које се користе за игру су такође биле потпуно другачије од оних које користимо у покеру.

Ас-Нас у Персији 16. века

Ас-Нас је била игра из 16. века која се играла у Персији. Ас-Нас је укључивао шпил од 25 карата са пет боја. Од играча се тражило да креирају најбољу руку користећи комбинацију од пет карата да би освојили игру Ас-Нас.

Као што видите, ова игра много више личи на покер у поређењу са друге две горе поменуте игре. Много више људи сматра да је Ас-Нас предак покера. 

Међутим, баш као и Примеро, правила су се веома разликовала од савременог покера. И не само то, већ и Ас-Нас карте нису укључивале елементе холе карата и заједничких карата, које су неке од главних компоненти које чине савремени покер.

Покуе у Француској 18. века

Коначно, имамо Покуе, игру из Француске из 18. века која се сматра директним претком покера каквог га познајемо данас. Према правилима Покуеа, играо се са стандардним шпилом карата за играње и укључивао је елементе које видимо у савременом покеру, попут блефа или клађења. Све те сличности чине Покуеа једним од најпоузданијих кандидата да буде главни предак покера.

Укључујући све то, Покуе је била игра која се играла у Њу Орлеансу из 18. века, одакле је модерни покер настао и почео да се шири на друге делове Америке. Можда сте такође приметили да име "Покуе" има доста сличности са речју "покер". Све у свему, можемо са сигурношћу закључити да порекло покера лежи у Француској из 18. века.

Како је покер ушао у игру какву данас познајемо

Покер је једна од најпопуларнијих коцкарских игара. Међутим, као што смо већ споменули, игра није била онаква какву данас познајемо. Уместо тога, игра је полако еволуирала у модеран покер. Ево главних корака у циклусу еволуције покера.

Покер слетео у Сједињене Државе по први пут

Као што смо споменули, игра из 18. века, Покуе, сматра се директним претком покера. Игра се у то време играла у Француској и први пут је слетела у Сједињене Државе са француским насељеницима који су дошли у Њу Орлеанс, Луизијана. И то се догодило у 18. веку. 

Међутим, не постоје тачни извештаји о овоме, али је широко прихваћено као највероватније објашњење откако је Покуе први пут популаризован у Њу Орлеансу. Игра је брзо постала популарна међу локалним становништвом. У то време, Поке се углавном играо у салонима и речним чамцима.

Појава израза "покер"

Најраније познато спомињање термина покер налази се у књизи под називом „Излагање уметности и невоља коцкања“ из 1829. Џонатан Х. Грин је написао ту књигу, где је поменуо игру под називом „покер“ која је укључивала 20 - шпил карата, блефирање и коцкање. Он је то такође назвао "игром варања" и објаснио да су је људи играли на речним бродовима Мисисипија. 

Покер 20. века и његова еволуција у модерни покер

Након што је термин "покер" први пут скован, наставио је да се развија. С обзиром на то да је био заразна игра, покер је постајао популаран у Сједињеним Државама. Током 1800-их почеле су да се појављују нове варијације. Неке од најпопуларнијих од тих варијација укључују Драв Покер и Студ Покер. 

Драв Покер је рођен током грађанског рата. Од играча се тражи да побољшају своје руке и створе најбољу руку за победу у игри Драв Покера. Они могу побољшати своје руке тако што ће одбацити карте и заменити их новим. 

Док је Драв Покер настао почетком 19. века, много касније у том веку је развијен Студ Покер. Према правилима Студ Покера, играчи добијају комбинацију карата лицем нагоре и лицем надоле. У игри Студ Покера, рунде клађења су биле испрекидане са дељењем карата.

Премотавамо на почетак 20. века, видимо рођење Текас Холд'ема. Пошто је то вероватно најпопуларнија верзија покера који се игра данас, то је такође верзија која вас је вероватно увела у покер. Међутим, верзија коју видите у већини филмова је највероватније но-лимит холд'ем.

Онлине Покер

Како идемо даље до данас, касног 20. века, видимо успон онлајн покера. Ако сте недавно играли игра онлине покера, вероватно је био у онлајн казину који је развијен касније од 2010. Међутим, онлајн покер је почео да добија на популарности још раних 2000-их. 

Како је интернет почео да постаје све доступнији, играчима је постало лакше да играју онлајн покер са било ког места у свету. То је довело до значајног повећања његове популарности. С обзиром на то колико је онлајн покер згодан, многи људи су брзо почели да прелазе на онлајн покер, чак и коцкари који играју обичан покер неколико година. 

Са импресивном популарношћу онлајн покера, појавила су се многа онлајн казина која пружају платформу за играче где могу да играју онлајн покер. Међутим, то ствара још један проблем, а то су преваре. Ако желите да се заштитите од превара у онлајн казинима, можете погледати ОнлинеЦасиноРанк, где развили смо рецензије неких од најбољих онлајн казина.

Закључак

У закључку, историја покера, иако је фасцинантно путовање, помало је мутна, посебно ако узмете у обзир тачно порекло игре. Пошто нико није мислио да ће покер постати тако велика ствар, нико није осетио потребу да дуго бележи његову историју, због чега нисмо потпуно сигурни у његово порекло.

Без обзира да ли потиче из Кине из 13. века, Италије из 15. века, Персије из 16. века или Француске из 18. века, широко је прихваћено да је први пут дошао у Сједињене Државе у Њу Орлеансу. Након тога је почела да добија на популарности изузетном брзином и постала је забавна и узбудљива игра коју данас познајемо.

About the author
Milica Petrović
Milica Petrović
About

Милица Петровић је водећи стручњак Србије за локализацију садржаја онлајн казина. Страст према играма и језику је води кроз процес стварања превода који се дубоко допадају српској публици.

Send email
More posts by Milica Petrović
undefined is not available in your country. Please try:

Најновије вести

Кретање по лавиринту: Федерална акциза на спортско клађење у САД
2024-05-31

Кретање по лавиринту: Федерална акциза на спортско клађење у САД

Новости