Бодовање у Махјонгу

Milica Petrović
WriterMilica PetrovićWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Махјонг није тешка игра, али информација за памћење понекад може бити мало превише. Зато неки људи нису свесни како да дају гол у махјонгу. Постоје само неке ствари које треба запамтити ако играчи желе да играју само једну варијацију.

Играчи који траже гол у махјонгу дошли су на право место. У овом водичу ћемо објаснити све у вези са бодовањем махјонга. Дакле, почнимо одмах.

Бодовање у Махјонгу

Критеријуми за бодовање у Махјонгу

Критеријуми се могу састојати од одређених махјонг плочице се спајају или други посед, начин на који се одиграла рука, присуство одређених јединствених комбинација, итд. Бодују се само критеријуми са строжијим захтевима када су неки од ових критеријума подскупови других, као што је мешање једног змаја насупрот на спој свих змајева.

Стечени поени се могу конвертовати у појединачне резултате играча применом неког кода. Ови резултати се углавном одмах претварају у плаћања између играча док играње махјонга као облик коцкања.

И бодови и резултат односе се на различите идеје; учесници размењују новац на основу поена које су зарадили током рунде и других разлога. Уместо тога, играчи могу да користе чипове или друге сличне жетоне.

У многим ситуацијама, само победник прима исплату, при чему се резултати три губитника смањују за добитак победника. Али, постоје различити начини за подешавање плаћања између учесника. Они су следећи:

  • Играч који води одбацивање плаћа два пута ако играч победи одбацивањем.
  • Сваки играч који губи мора да плати два пута ако играч победи нерешено.
  • Играч који изврши одбацивање плаћа за друга два играча који су изгубили у случају да играч победи из ситуације високог ризика.

Правила бодовања

Кинески махјонг бодовање

Правила за бодовање у махјонгу су следећа:

  • На основу присуства специфичних спојева, парова и бонус плочица, сваки играч сабира основне поене за своју руку.
  • Сваки играч удвостручује своје основне поене једном или више пута на основу власништва над одређеним неуобичајеним спојевима или комбинацијама спојева. Победник додаје додатне основне поене за стицање махјонга и можда за завршетак руке на неколико јединствених начина.
  • У зависности од тога да ли је његова рука формирала необичне шаре, попут оних направљених у потпуности од почасних плочица, или су јединствено завршене, као што је крађа изложеног конга, победник удвостручује своје основне поене једном или више.
  • Сваки од три губитника плаћа победнику читаве своје бодове.
  • Губитници деле разлику у поене међу собом.
  • У својим пословима, Еаст врши дупликате плаћања или признанице.
  • Постоје многе руке са специјалним лимитом које, ако су добијене, обезбеђују поседнику највише поена додељених његовој руци.

Америцан Сцоринг

У америчкој верзији, играчи користе картицу са вредношћу поена за сваку руку која наводи узак број руку као једине легитимне победничке руке. Две главне регулаторне организације за Махјонг у Сједињеним Државама, Национална Махјонг лига и Америчко Махјонг удружење, користе ову методу, са новим картицама које наводе легалне победничке руке које се производе сваке године. Свака картица често укључује захтеве за бодовање у којима се помиње година када су резултати објављени.

Схангхаи Сцоринг

Систем бодовања у шангајској варијанти је сложен, са широким спектром захтева и преувеличаним оценама за необичније руке као што је тринаест терминала. Обично постоји минимална вредност поена у варијацији у Шангају због надуваних вредности поена.

Сингапурско бодовање

Док користите другачији сет плочица, сингапурско бодовање је упоредиво са кинеском методом бодовања. Овде се примењују редовне варијације плаћања. Али, постоје и они у којима је дилер такође обавезан да плати и прими два пута.

Хонг Конг бодовање

Због ограниченог броја фактора који се користе у конвенционалној методи оцењивања у Хонг Конгу, резултат је често лош. Функција превођења тачке је функција по комадима, а на снази су општи модификатори бодовања.

Руке без поена добијају фиксни износ, а сваки поен удвостручује резултат. Играчи понекад играју са додатним ограничењем да победничка рука мора бити неке вредности поена, често у распону од једног до пет поена, при чему су три најчешћа. То је зато што су руке са нултом тачком уобичајене.

Јапанско бодовање

Сваки играч почиње са резултатом. Овај износ је често између 25.000 и 30.000. То може бити уговорена почетна вредност. У тренутним подешавањима плочица, ово је често представљено низом шипки са следеће четири апоена: 10.000, 5.000, 1.000 и 100. Шипке подсећају на дугачке кинеске домине. Ако није, све што је представљено на мрежи су укупни бодови.

Ограничења у Махјонг бодовању

Неке варијанте намећу ограничење резултата. Уобичајена функција превођења поена, која додељује константан резултат тачкама до првог ограничења, ради у многим ситуацијама где постоје ограничења. Када се постигну даља ограничења, резултат расте.

Ограничење бодовања може послужити више као мотивација за коцкање. Ако су ограничења за бодовање била шест и девет поена, рука са седам или осам поена била би вреднована исто као она са шест поена, што може подстаћи играче да циљају на руке од девет поена.

Одбацивање високог ризика

Како се величина зида смањује, неколико верзија може додатно да примени новчане казне за одбацивање које се сматра високо ризичним. Играчи који су извршили одбацивање високог ризика одговорни су за покривање поена победника ако играч победи или изађе извучен након што је одбацио високог ризика. Одбацивање се сматра опасним ако постоји довољно отворених спојева који показују да би, пре него што је тражено, сасвим сигурно омогућило завршетак ограничене руке.

Закључак

Неке компликације се јављају када играчи покушавају да играју различите варијације махјонга одмах. Дакле, боље је држати се једне сорте и прво је савладати.

У овом водичу се разматрају различита правила за различите варијације тако да играчи могу да изаберу ону коју преферирају. Разговарали смо о кинеском, америчком, јапанском, шангајском, сингапурском и хонгконшком бодовању. Надамо се да ће то бити довољно за пријатно искуство.

About the author
Milica Petrović
Milica Petrović
About

Милица Петровић је водећи стручњак Србије за локализацију садржаја онлајн казина. Страст према играма и језику је води кроз процес стварања превода који се дубоко допадају српској публици.

Send email
More posts by Milica Petrović

Која је рука са најбољим резултатом у махјонгу?

Чак и ако се вредност плочица играча може значајно повећати када удвоструче рачунање, максимални резултат у Махјонг-у је 1000 поена.

Како функционише кинески махјонг бодовање?

Свака рука има резултат између 1 и 88 поена, у зависности од тога колико је тешка. Поени сваке руке се комбинују у директан збир. Махјонг мора бити декларисан са најмање 8 поена у званичној кинеској верзији.

Махјонг Мелдс Ессентиалс

Махјонг Мелдс Ессентиалс

Махјонг је једноставна игра која се састоји од 144 плочице. Сваки играч добија 13 плочица, док ће дилер добити 14. Играчи треба да формирају спој испуњавањем легалне руке. Многи играчи још увек не знају како да формирају спој, па састављамо овај водич да бисмо им рекли више о томе.

Махјонг плочице - Све што треба знати

Махјонг плочице - Све што треба знати

Махјонг је једна од најчешће играних игара у онлајн казинима, и то је јединствена. Али шта Махјонг чини занимљивим? Одговор је једноставан. Са Махјонг плочицама је фасцинантније играти. 

Махјонг савети и трикови - ствари које треба запамтити

Махјонг савети и трикови - ствари које треба запамтити

Махјонг није игра чисте среће. Играчи морају да упамте правила и стратегије да би играли игру. Али, постоји још једна кључна ствар коју већина играча игнорише. Када играч научи како да игра Махјонг, следећи корак је да сазна све главне савете и трикове.

Популарне врсте махјонга

Популарне врсте махјонга

Махјонг постоји дуго времена, а многе варијације ове култне игре нису доступне на мрежи. Али, још увек постоје неке варијације које можемо пронаћи у онлајн коцкарницама.