Махјонг Мелдс Ессентиалс

Milica Petrović
WriterMilica PetrovićWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Махјонг је једноставна игра која се састоји од 144 плочице. Сваки играч добија 13 плочица, док ће дилер добити 14. Играчи треба да формирају спој испуњавањем легалне руке. Многи играчи још увек не знају како да формирају спој, па састављамо овај водич да бисмо им рекли више о томе.

Мелдс у Махјонгу може бити мало компликовано за разумевање, али ми ћемо све објаснити. Играчи треба да прочитају до краја да би сазнали све најважније. Хајде да почнемо одмах.

Махјонг Мелдс Ессентиалс

Махјонг Мелдс

Рука играча садржи спојеве, који су колекције махјонг плочица то може бити или понг, конг, чау или очи. Извлачење плочице са зида или тражење одбацивања другог играча су два начина за стварање спојева. У зависности од тога како је спој формиран, постоје правила махјонга који одређују који играч има приоритет за одбацивање и да ли спој треба да буде изложен или не.

Понг

  • Понг је скуп од три идентичне плочице.
  • Понг се може формирати са било којим одговарајућим или почасним плочицама.
  • Бонус плочице се не могу користити за формирање понга јер су одложене, а у сету не постоје три идентичне бонус плочице.
  • Плочице морају бити идентичне.
  • Понг може бити скривен или изложен.

Конг

Комплетан сет од четири идентичне плочице познат је као конг. Исти је као Понг, али са додатном плочицом. Следећа су три начина да направите Конг:

  • Скривени Конг: Играч може прогласити конг ако има три идентичне плочице и извући плочицу која довршава сет од четири. Они то раде тако што откривају спој и стављају два дела у центар и два дела на оба краја, окренута нагоре и надоле.
  • Изложени Конг: Играч може узети одбачену плочицу и открити откривени или спојени конг ако може да га искористи да заврши три одговарајуће плочице у својој руци. Играч приказује своја три комада лицем нагоре и поставља украдено одбачено лице или лицем надоле поред три друга лица окренута нагоре или на врх централне плочице.
  • Екпосед Конг из Екпосед Понг: Играч може прогласити конг полагањем четврте плочице на средишњи део спојеног понга или постављањем све четири плочице лицем нагоре у низу ако имају отворени понг и, касније у игри, извући четврту фигуру из зид. Играч не може узети четврти комад из спојеног понга ако га други играч одбаци; уместо тога, мора се нацртати.

Важне тачке

  • Када се направи конг, играч мора повући додатну плочицу са краја зида, а затим бацити плочицу.
  • Једна од 13 плочица које играч мора стално да има у руци не укључује четврти део конга.
  • Конг се не може креирати са бонус плочицама, јер сет не садржи четири идентичне плочице.
  • Конгови су вредни окупљања да бисте добили додатне поене и спречили противнике да добију одређене плочице.

Цхов

  • Храна се ствара спајањем три одговарајуће плочице у низу.
  • Комбинација треба да буде у истој боји и у тачном нумеричком редоследу.
  • Играчи не могу да прескачу бројеве или да се спајају од 8 или 9 до 1 или 2.
  • Пошто немају нумеричку вредност, плочице части и бонус плочице се не могу користити за прављење јела.
  • Само играч чији је ред дошао непосредно пре њиховог сопственог може украсти одбацивање да би направио јело. Особа која формира јело са заплењеним комадом добија најнижи приоритет за ту плочицу.
  • Било који други играч може преузети контролу над том плочицом уместо другог играча ако му је потребна да произведе понг или конг за победу.
  • Храна је или скривена или видљива, као понг.

Очи

Очи, такође познате као пар, су две идентичне плочице неопходне за закониту победничку руку. Не може се узети комад да би се створио пар очију осим ако играч истовремено не заврши важећу победничку руку.

Прекид игре

Игру могу прекинути четири догађаја. Они су следећи:

Цвет или сезона

Последња плочица зида се извлачи као замена кад год играч нацрта цвет или сезону, обезбеђујући да има 14 комада потребних пре него што их одбаци.

Мелдинг одбацивање другог играча

Други играчи могу узети плочицу коју је један играч одбацио да заврше спајање. Предности крађе плочица укључују брже стварање победничке руке и зарађивање додатних поена. У исто време, недостаци укључују потребу да се део своје руке изложи другим играчима и немогућност да се промени декларисани спој.

Штавише, играч мора да наведе тип споја који ће бити проглашен када га прогласи одбацивањем пре него што изложи спој постављањем три или четири плочице лицем нагоре.

Виннинг А Ханд

Игра се зауставља када се добије рука да би се проценила одрживост руке. Након потврде, играч добија вредност руке у складу са правилима одређене игре.

Добити руку од одбацивања

Играч проглашава победу и открива своју победничку руку ако, у било ком тренутку током игре, може да искористи одбацивање другог играча да заврши легалну руку. Рука је у овом тренутку готова, и махјонг бодовање почиње.

На основу утврђених правила за столом, постоји неколико метода за решавање сценарија ако више од једног играча може да искористи одбацивање да добије руку. Победник се може одредити сабирањем поена које би сваки играч добио одбацивањем, бирањем особе која је најближа одбацивачу по редоследу, или истовремено додељивањем победа многим играчима.

Виннинг а Ханд Фром тхе Валл

Играч такође може успети тако што ће извући плочицу која завршава ваљану руку. Ово се такође може назвати победом са зида. Победа са зида у Хонг Конг Махјонг-у удвостручује основне поене које сваки губитник мора да плати.

Добити руку лажном победом

Проглашење победничке руке је технички дозвољено у било ком тренутку. Ипак, играч мора имати пуну и легитимну руку. Ако није, играч је кажњен.

  • Казна је заснована на правилима табеле.
  • Играч може вратити поене осталим играчима.
  • Играч који објави лажну победу такође подлеже потенцијалној казни да мора да одигра остатак руке са својим плочицама лицем нагоре.
  • Неке стратегије изричу казну на крају целог такмичења.

Пљачкам Конга

Представа позната као пљачка Конга је неуобичајен, али веома резултатски елемент хонгконшког махјонга. Ако играч покуша да прогласи конг додавањем четврте фигуре у спојени понг, али други играч може користити ту фигуру да заврши руку, победнички играч има предност и може уклонити ту фигуру од особе која је покушавала да прогласи конг .

Закључак

Играње Махјонга није само учење правила или плочица. Познавање спојева, начина њиховог прављења и различитих врста спојева у махјонгу је неопходно да би се игра била успешна.

Махјонг није тако тежак као што се чини. Само има толико тога да се научи о игри. Али када играчи имају потпуно разумевање, несумњиво се забављају.

About the author
Milica Petrović
Milica Petrović
About

Милица Петровић је водећи стручњак Србије за локализацију садржаја онлајн казина. Страст према играма и језику је води кроз процес стварања превода који се дубоко допадају српској публици.

Send email
More posts by Milica Petrović

Шта је спој у Махјонгу?

Три различита облика комбинација, од којих свака има јединствено име на основу тога где се појављује, могу се сматрати спојевима.

Шта је спојена рука?

Четири спојена сета и пар чине руку познату као спојена рука. Ово имплицира да је за сваку компоненту руке играча речено да се састоји од одбачене плочице.

Шта су понг и чау у махјонгу?

Понг је термин за три идентичне плочице истог ранга и боје, а Цхов је израз за три идентичне плочице у низу.

Бодовање у Махјонгу

Бодовање у Махјонгу

Махјонг није тешка игра, али информација за памћење понекад може бити мало превише. Зато неки људи нису свесни како да дају гол у махјонгу. Постоје само неке ствари које треба запамтити ако играчи желе да играју само једну варијацију.

Махјонг плочице - Све што треба знати

Махјонг плочице - Све што треба знати

Махјонг је једна од најчешће играних игара у онлајн казинима, и то је јединствена. Али шта Махјонг чини занимљивим? Одговор је једноставан. Са Махјонг плочицама је фасцинантније играти. 

Махјонг савети и трикови - ствари које треба запамтити

Махјонг савети и трикови - ствари које треба запамтити

Махјонг није игра чисте среће. Играчи морају да упамте правила и стратегије да би играли игру. Али, постоји још једна кључна ствар коју већина играча игнорише. Када играч научи како да игра Махјонг, следећи корак је да сазна све главне савете и трикове.

Популарне врсте махјонга

Популарне врсте махјонга

Махјонг постоји дуго времена, а многе варијације ове култне игре нису доступне на мрежи. Али, још увек постоје неке варијације које можемо пронаћи у онлајн коцкарницама.