Махјонг плочице - Све што треба знати

Milica Petrović
WriterMilica PetrovićWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Махјонг је једна од најчешће играних игара у онлајн казинима, и то је јединствена. Али шта Махјонг чини занимљивим? Одговор је једноставан. Са Махјонг плочицама је фасцинантније играти.

Многи играчи још увек нису свесни Махјонг плочица. За њих правимо овај водич, тако да више не морају да брину о томе. Разговараћемо о свему што знамо у вези са Махјонг плочицама. Дакле, хајде да почнемо одмах без икаквог даљег одлагања.

Махјонг плочице - Све што треба знати

Тотал Тилес Ин Махјонг

Плочице у Махјонг игре обично варирају од једне локације до друге. Иако сетови из Сједињених Држава или Југоисточне Азије могу имати додатне плочице у облику цвећа или Џокера, генерално имају најмање 136 плочица, најчешће 144. Неки сетови такође садрже празне плочице које власници могу да користе да замене оне које су сломљена или нестала.

Категорије Махјонг плочица

Постоји шест различитих категорија Махјонг плочица: прикладне плочице, црвене плочице, плочице части, плочице цвећа, плочице за животиње и плочице Јокера.

Одговарајуће плочице

Плочице су такође познате као плочице са бројевима и имају одело и чин. Са рангирањем од један до девет, постоје три апартмана фокусирана на новац. Свака комбинација ранга и одела има четири плочице, за укупно 108 плочица у боји (36 плочица по боји). Постављена плочица се назива по рангу, а затим по оделу. Терминалне плочице се заједнички називају јединицама и деветкама сваког одела. Спој се може направити са одговарајућим плочицама.

  • Кругови: Збирка кругова служи као симбол за кружно одело. Кругови у монетарном пореклу овог одела симболизују бакарне кованице познате као Готовина на енглеском.
  • бамбус: Осим 1 бамбуса, који је обично представљен птицом, бамбусово одело је приказано као обриси штапића. Бамбус 1 је понекад познат као врабац у Јапану, иако најчешће приказује пауна. Рани сетови су имали само један савијени низ новца са гримизним чвором на крају уместо птице.
  • ликови: Кинески знакови се користе да симболизују одело лика.

Црвене плочице

Јапански сет је једини са црвеним плочицама. Немају четири дупликата и појављују се као црвене верзије плочица из сваког одела. Црвене 5 плочице за друга одела пратиле су Црвени 5 круг, који је дебитовао 1970-их. Црвене 1 и 9 касније су се појавиле, иако се много ређе сусрећу у сетовима од Црвених 5. После њих су се појавиле црвене 3 и 7. Ако су одређени критеријуми задовољени, ретки црвено-бели змај може да се користи и као вајлд карта.

  • Ове плочице се могу добровољно искључити.
  • Један дупликат његовог обичног, нецрвеног двојника се повлачи из игре када се унесе.
  • Када се комбинују, повећавају резултат.
  • Пошто се цветне плочице не користе често у јапанском Махјонгу, ови сетови обично искључују плочице цвећа Четири господина да би се створило место за црвене плочице.

Хонор Тилес

Плочице части се стварају у спојеве, слично као уграђене плочице. Међутим, недостају им чин и одело. Такође су подељени у две категорије. Две категорије су следеће:

Ветрови

Постоје четири плочице ветра:

  • Исток
  • Запад
  • Север
  • Југ

Змајеви

Постоје три врсте змајевих плочица:

  • црвено: Традиционални кинески знак за центар или средину исписан је на црвеној плочици. У сетовима намењеним говорницима енглеског језика, почетно слово Вејд-Џајлса може алтернативно бити представљено црним словом Ц у углу плочице. Ове плочице су биле одсутне у једном од ранијих комплета. Црвени змај, класични кинески лик, може се видети на неколико плочица.
  • Зелен: Чак и у сетовима где су плочице са знаковима штампане на поједностављеном кинеском, зелена је плочица са традиционалним кинеским зеленим карактером. Други сетови, пре свега амерички, замењују лик зеленим змајем или црном Ф у углу плочице да би означили почетно слово превода. У првим сетовима ова плочица није била присутна. Класични кинески лик Греен Драгон може се видети на неколико плочица.
  • Бео: Иако већина савремених комплета користи плочице са плавим рубом попут Белог змаја да их разликује од заменских плочица, бела је плочица која може бити без икаквих ознака, попут Белог змаја. Црно слово Б такође може бити укључено у центар плочице у енглеским сетовима. Ове необележене јапанске плочице се понекад називају "тофу" у неким јапанским групама за махјонг.

Фловер Тилес

У махјонг мелдс, Цветне плочице се не користе. Они се остављају по страни након што су извучени, а играч онда поново извлачи, али из мртвог зида. Ове плочице често садрже стилизоване слике цвећа у разним нијансама. Ипак, постоје и додатни, не-цветни мотиви који се разликују од сета до комплета.

Четвртине

Ако сет има цветне плочице, често има два квартета, од којих сваки има другу боју и дизајн етикете. У обичним кинеским сетовима, један квартет ће имати плаве арапске бројеве, а друга група црвене кинеске бројеве. Сваки квартет има четири одвојене плочице које су означене бројевима од 1 до 4 или јасно означене.

  • Седишта су додељена бројевима као што су 1 = исток, 2 = југ, 3 = запад и 4 = север.
  • Ако је број на цвећу једнак броју места, резултат победника се удвостручује.
  • Међутим, има предности окупљања читавог квартета, а у одређеним верзијама сакупљање целог цвећа одмах резултира победом.
  • Неколико игара их не укључује или их посматра као опционе, јер дају бодове за чисто случајне догађаје.

Анимал Тилес

Седиште играча се одмах поклапа са животињском плочицом, која представља небројено цвеће. Ове плочице се обично налазе у паровима и као своје теме садрже класичне кинеске приче. Ако се сакупе две плочице у пару или све животиње, плаћање се врши одмах. Тајландски и малезијски сетови за четири играча укључују четири пара животињских плочица, у поређењу са два пара у сингапурским сетовима.

Неки од њих су следећи:

  • Мачка и миш
  • Петао и стонога
  • Цаисхен и Сицее
  • Јианг Зииа и Фисх
  • Лиу Хаицхан и Јин Цхан
  • Змај и пламени бисер

Јокер Тилес

У зависности од регионалних ограничења, џокер плочице се могу користити за замену било које одговарајуће или почасне плочице док се склапају руке. Одређене варијације југоисточног азијског и кинеског махјонга, посебно шангајског махјонга, повремено укључују четири џокера. Такође, у америчком Махјонгу постоји осам џокера.

Уобичајени јединствени џокери:

  • Цирцле јокер
  • Цхарацтер јокер
  • Универзални џокер
  • Црвени шаљивџије
  • Одело џокер
  • Драгон јокер
  • Винд јокер
  • Фловер јокер
  • Хонор јокер

Џокери са ограниченим рангом:

  • Терминални Џокер: Замењује једно или девет било које одело.
  • 147 Џокер: Замењује једну, четири или седам било које боје.
  • 258 Џокер: Замењује два, пет или осам било које боје.
  • 369 Јокер: Замењује три, шест или девет било које боје.

Закључак

Сећање на све може бити мало збуњујуће, али играчи могу само да почну са значењем Махјонг плочица, а затим да крену напред. Након читања, играчи ће моћи донекле да разумеју Махјонг плочице јер ће то моћи у потпуности да разумеју само када играју стварну игру на топ онлајн казина.

Постоји шест различитих типова Махјонг плочица и све је занимљиво о њима. Имају и поткатегорије, тако да је боље учити о њима полако.

About the author
Milica Petrović
Milica Petrović
About

Милица Петровић је водећи стручњак Србије за локализацију садржаја онлајн казина. Страст према играма и језику је води кроз процес стварања превода који се дубоко допадају српској публици.

Send email
More posts by Milica Petrović

Колико плочица има у сету за махјонг?

Сет од 144 Махјонг плочице укључује 36 плочица у оделу Цирцле. 36 плочица у бамбусовом оделу, 36 плочица у оделу карактера, 16 плочица ветра, 12 плочица змајева и 8 бонус плочица (4 цвета и 4 годишња доба).

Како играти махјонг плочице?

Прављење одговарајућих сетова и парова је циљ махјонга. Пар су две исте плочице, док је сет три или четири идентичне плочице или три узастопне плочице. Махјонг играчи морају да направе четири сета и један пар да би победили.

Са колико махјонг плочица почињете?

Све плочице се деле лицем надоле, а дилер добија 14, док остали играчи добијају 13.

Шта је сапун у махјонгу?

Плочица сапуна је бели змај тамо са леве стране. Када састављате одређене руке, сапуни се могу користити као нуле.

Шта је Цхи у махјонгу?

Постоје различити позиви када ће одбачена плочица завршити тројку или низ. Када играч са леве стране одбаци плочицу која ће направити низ са две плочице у руци играча, они могу прогласити Цхи, почетни позив игре.

Бодовање у Махјонгу

Бодовање у Махјонгу

Махјонг није тешка игра, али информација за памћење понекад може бити мало превише. Зато неки људи нису свесни како да дају гол у махјонгу. Постоје само неке ствари које треба запамтити ако играчи желе да играју само једну варијацију.

Махјонг Мелдс Ессентиалс

Махјонг Мелдс Ессентиалс

Махјонг је једноставна игра која се састоји од 144 плочице. Сваки играч добија 13 плочица, док ће дилер добити 14. Играчи треба да формирају спој испуњавањем легалне руке. Многи играчи још увек не знају како да формирају спој, па састављамо овај водич да бисмо им рекли више о томе.

Махјонг савети и трикови - ствари које треба запамтити

Махјонг савети и трикови - ствари које треба запамтити

Махјонг није игра чисте среће. Играчи морају да упамте правила и стратегије да би играли игру. Али, постоји још једна кључна ствар коју већина играча игнорише. Када играч научи како да игра Махјонг, следећи корак је да сазна све главне савете и трикове.

Популарне врсте махјонга

Популарне врсте махјонга

Махјонг постоји дуго времена, а многе варијације ове култне игре нису доступне на мрежи. Али, још увек постоје неке варијације које можемо пронаћи у онлајн коцкарницама.