The Norwegian Gaming Foundation-Authority

Норвешка фондација за игре на срећу је спој Управе за игре на срећу, основана у јануару 2001, а Управа фондације је почела у јануару 2005.

Ова два владина тела су комбинована заједно и сада регулишу и лиценцирају целокупну индустрију игара на срећу у земљи. Ово укључује земаљска и онлајн казина, спортске кладионице, лутрију и друге институције за коцкање у Норвешкој.

Она функционише према три водећа принципа:

  • Обезбеђивање да све шеме игара на срећу функционишу под задовољавајућом јавном контролом
  • Спречавање негативних последица играња
  • Додељивање профита од игара у добре сврхе
The Norwegian Gaming Foundation-Authority
Казина на мрежи лиценцирана од стране Норвешке фондације за игре на срећу

Казина на мрежи лиценцирана од стране Норвешке фондације за игре на срећу

Као и многе земље у Европи, Норвежани воле да се коцкају; међутим, њени грађани подлежу неким од најстрожих онлајн прописа о лиценцирању у Европи, ако не и у свету. То доказује чињеница да у земљи нема копнених казина.

Толика је строга регулатива о коцкању на мрежи да норвешке банке и провајдери плаћања не смеју званично да обрађују плаћања за коцкање на мрежи.

Само две компаније послују под лиценцом Норвегиан Гаминг Фоундатион-Аутхорити; то су Норск Рикстото и Норск Типпинг. То значи да имају ексклузивна права на све активности коцкања на мрежи у земљи, укључујући онлајн казина. Норск Рикстото се углавном бави коњским тркама. У исто време, Норск Типпинг се бави лутријом, играма са греб картицама, покером, спортским клађењем и онлајн казино играма.

Норвежани могу да користе онлајн казина који послују у прекоморским земљама. Ово је нешто што је постало све популарније, а извештаји показују да чак 50% новца који Норвежани генеришу играјући онлајн казина иде оператерима у страним земљама.

Дошло је до промена јер је Влада предузела брзе мере као резултат пандемије коронавируса, која је изазвала пораст онлајн коцкања, укључујући и онлајн казина, од преко 60%. Као резултат тога, нови закон о коцкању је усвојен крајем 2021.

Казина на мрежи лиценцирана од стране Норвешке фондације за игре на срећу
О Норвегиан Гаминг Фоундатион-Аутхорити

О Норвегиан Гаминг Фоундатион-Аутхорити

Ограничења око лиценци које је издала Норвешка фондација за игре на срећу су нека од најстрожих у индустрији.

Власт строго контролише онлајн казина, а тренутно само организације које активно промовишу хуманитарне или друштвено корисне сврхе имају право на лиценцу. Стога су тренутно само државне компаније Норск Типпинг и Норск Рикстото лиценциране за пружање било каквих активности коцкања на мрежи у земљи.

Онлине казина из страних земаља су још увек доступна за играње Норвежана, а популаран избор су они које регулишу угледни ауторитети као што су компаније са седиштем на Малти и Каналским острвима.

Такође треба напоменути да Норвешка није део Европске уније и стога није везана ни за један закон који утиче на онлајн казина са седиштем у остатку Европе.

Што се тиче будућности, промене уведене новим законом о коцкању који је уведен 2021. могу имати утицај на игре на срећу, а постојао је притисак из земље за либералнији приступ од стране норвешке владе према онлајн казинима и индустрији коцкања уопште.

Какав ефекат ово има на норвешку фондацију за игре на срећу и да ли проширује лиценцирање онлајн казина изван својих државних операција, остаје да се види.

О Норвегиан Гаминг Фоундатион-Аутхорити

Најновије вести

Закони о онлајн коцкању у Норвешкој
2020-09-24

Закони о онлајн коцкању у Норвешкој

Коцкање је било уобичајен облик забаве широм света. Његова популарност је била разлог за забринутост многих влада и регулаторних тела. Уз присуство интернета, многи одрасли уживају у погодностима онлајн казина. ипак, законитост онлајн коцкања зависи од националних или државних директива.