The Norwegian Gaming Foundation-Authority

Норвешка фондација за игре на срећу је спој Управе за игре на срећу, основана у јануару 2001, а Управа фондације је почела у јануару 2005.

Ова два владина тела су комбинована заједно и сада регулишу и лиценцирају целокупну индустрију игара на срећу у земљи. Ово укључује земаљска и онлајн казина, спортске кладионице, лутрију и друге институције за коцкање у Норвешкој.

Она функционише према три водећа принципа:

  • Обезбеђивање да све шеме игара на срећу функционишу под задовољавајућом јавном контролом
  • Спречавање негативних последица играња
  • Додељивање профита од игара у добре сврхе
The Norwegian Gaming Foundation-Authority
Milica Petrović
WriterMilica PetrovićWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Казина на мрежи лиценцирана од стране Норвешке фондације за игре на срећу

Као и многе земље у Европи, Норвежани воле да се коцкају; међутим, њени грађани подлежу неким од најстрожих онлајн прописа о лиценцирању у Европи, ако не и у свету. То доказује чињеница да у земљи нема копнених казина.

Толика је строга регулатива о коцкању на мрежи да норвешке банке и провајдери плаћања не смеју званично да обрађују плаћања за коцкање на мрежи.

Само две компаније послују под лиценцом Норвегиан Гаминг Фоундатион-Аутхорити; то су Норск Рикстото и Норск Типпинг. То значи да имају ексклузивна права на све активности коцкања на мрежи у земљи, укључујући онлајн казина. Норск Рикстото се углавном бави коњским тркама. У исто време, Норск Типпинг се бави лутријом, играма са греб картицама, покером, спортским клађењем и онлајн казино играма.

Норвежани могу да користе онлајн казина који послују у прекоморским земљама. Ово је нешто што је постало све популарније, а извештаји показују да чак 50% новца који Норвежани генеришу играјући онлајн казина иде оператерима у страним земљама.

Дошло је до промена јер је Влада предузела брзе мере као резултат пандемије коронавируса, која је изазвала пораст онлајн коцкања, укључујући и онлајн казина, од преко 60%. Као резултат тога, нови закон о коцкању је усвојен крајем 2021.

О Норвегиан Гаминг Фоундатион-Аутхорити

Ограничења око лиценци које је издала Норвешка фондација за игре на срећу су нека од најстрожих у индустрији.

Власт строго контролише онлајн казина, а тренутно само организације које активно промовишу хуманитарне или друштвено корисне сврхе имају право на лиценцу. Стога су тренутно само државне компаније Норск Типпинг и Норск Рикстото лиценциране за пружање било каквих активности коцкања на мрежи у земљи.

Онлине казина из страних земаља су још увек доступна за играње Норвежана, а популаран избор су они које регулишу угледни ауторитети као што су компаније са седиштем на Малти и Каналским острвима.

Такође треба напоменути да Норвешка није део Европске уније и стога није везана ни за један закон који утиче на онлајн казина са седиштем у остатку Европе.

Што се тиче будућности, промене уведене новим законом о коцкању који је уведен 2021. могу имати утицај на игре на срећу, а постојао је притисак из земље за либералнији приступ од стране норвешке владе према онлајн казинима и индустрији коцкања уопште.

Какав ефекат ово има на норвешку фондацију за игре на срећу и да ли проширује лиценцирање онлајн казина изван својих државних операција, остаје да се види.

About the author
Milica Petrović
Milica Petrović
About

Милица Петровић је водећи стручњак Србије за локализацију садржаја онлајн казина. Страст према играма и језику је води кроз процес стварања превода који се дубоко допадају српској публици.

Send email
More posts by Milica Petrović

Најновије вести

Закони о онлајн коцкању у Норвешкој
2020-09-24

Закони о онлајн коцкању у Норвешкој

Коцкање је било уобичајен облик забаве широм света. Његова популарност је била разлог за забринутост многих влада и регулаторних тела. Уз присуство интернета, многи одрасли уживају у погодностима онлајн казина. ипак, законитост онлајн коцкања зависи од националних или државних директива.