Зависност од коцкања, симптоми и лечење

Новости

2022-08-30

Коцкање изазива велику зависност, а статистика је забрињавајућа. Истраживања показују да је зависност од коцкања повезана са алкохолизмом, ПТСП-ом, менталним болестима, факултетским таласом и криминалним активностима. Три до пет коцкара од сто су компулзивни коцкари. Неколико фактора изазива зависност од коцкања и крећу се од биолошких/психолошких до социо-економских.

Зависност од коцкања, симптоми и лечење

Само у Великој Британији, број људи који се баве проблематичним коцкањем је преко 500.000, с обзиром да истраживања показују да је тај број у 2017. години био преко 400.000. Број је растао због утицаја рецесије. Такође, платформе за клађење су доступне, посебно онлајн казина, који сада нуде игре са дилерима уживо осим игара на РНГ.

Узроци и дијагноза

Већина зависника од коцкања игра на мрежи, а један од проблема са овим обликом коцкања је његова доступност. Можете да играте било где и било када - било у школи или на послу. Проблем са коцкањем на мрежи је тај што се брзо навучете и није лако признати да сте зависни. Осим тога, пријатељима и породици је то тешко приметити.

Ефекти зависности од коцкања су углавном социо-економски и понекад могу ескалирати до психолошких. Када сте зависни од коцкања, склони сте да трошите много на то, а готово да и не приметите. Ако имате проблема са протоком новца, велике су шансе да сте навучени. Зависност од коцкања такође има тенденцију да заоштри односе са пријатељима, породицом, па чак и сарадницима.

Завистан? Ево шта да радите

Када сазнате да имате проблем са коцкањем, морате потражити лечење. У зависности од степена зависности, можете разговарајте са пријатељима или рођацима, ау екстремним случајевима можда ће вам требати терапија. Неколико онлајн и локалних организација им помаже суочавање са зависношћу од коцкања и опоравити се од зависности.

Постоје и правила самоискључивања и самоограничавања, иако их већина кладионичарских агенција занемарује. Уз самоискључивање, можете да се одјавите из једне или више компанија за клађење на одређени период. С друге стране, самоограничавање вам омогућава да ограничите своје трошкове и на једној или више локација за коцкање. Ово вам може помоћи да наставите са клађењем.

Резиме

Свако може бити зависник од коцкања, јер је нада увек освајање великих новчаних џекпота или враћање губитака. Тренд сада погађа одрасле и децу. Родитељи треба да буду свесни шта њихова деца спремају. Чувајте кредитне картице и увек пратите њихову потрошњу.

За зависнике од коцкања није крај пута. Постоји много успешних прича од људи који су победили зависност од коцкања. Путовање почиње са вама – прихватите да сте зависни и будите спремни да изађете из блата. Иако може бити велики изазов, то је најбољи пут који треба следити.

Најновије вести

Ултимативни водич за квоте за рулет за боље резултате
2022-09-27

Ултимативни водич за квоте за рулет за боље резултате

Новости