Новости

April 22, 2020

Зависност од коцкања: шта је тачно и како је препознати

Milica Petrović
WriterMilica PetrovićWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Коцкање је страст, забавна забава, чак и паметан начин да упознате нове људе, учествујући у излазним утакмицама и турнирима. Изазов и узбуђење подижу адреналин, за уживање играча. Без сумње, то је тобоган фасцинантних осећања. 

Зависност од коцкања: шта је тачно и како је препознати

Али када активност у слободно време постане стална пракса и играч стави клађење у средиште своје свакодневне рутине, онда постоји велика шанса да ће развити компулзивно коцкање. Овај психолошки поремећај може довести до многих проблема, укључујући губитак личне и породичне уштеђевине, са посљедичном појавом патолошке анксиозности и депресије.

Када коцкање постане проблем

Препознавање проблема коцкања није лако, јер особа која је укључена има тенденцију да сакрије и прикрије свако проблематично понашање. На срећу, постоји много знакова који би се могли узети у обзир да би се утврдило да ли је безазлени хоби полако постао зависност. Ово олакшава добијање помоћи пре него што се погорша. 

Клинички говорећи, компулзивни коцкар не може да контролише свој импулс да се клади чак и ако то негативно утиче на његов живот. На пример, превише времена играјући се може ометати посао или породичне обавезе. Особа погођена овим стањем је потпуно концентрисана на своју рутину коцкања, занемарујући остале своје дневне активности.

Најчешћи симптоми зависности

Која звона за узбуну треба схватити као знак проблема са коцкањем? Најчешћи су: настављање клађења чак и након што је буџет додељен за игру изгубљен, позајмљивање новца од породице или пријатеља. Када се ствари погоршају, играчи могу сакрити или лагати о својим коцкарским активностима. 

У многим случајевима, чланови уже породице коцкара могу препознати ове симптоме пре него што особа која је укључена схвати шта му се дешава. Може бити болно покушати убедити некога коме је потребан стручни савет. Ипак, неопходно је учинити све што је могуће да се овај проблем реши пре него што буде прекасно.

Како се носити са проблемима зависности

Имајмо на уму да је компулзивно коцкање психолошки поремећај и да се мора третирати у складу са тим. То значи да особа која мисли да је развила зависност треба да потражи одговарајући медицински савет и психолошку подршку, пратећи низ корака који ће помоћи у превазилажењу овог проблема. 

Неопходно је задржати позитиван став; компулзивно коцкање се може излечити. Осим тога, да разјаснимо да страст према казино играма апсолутно није проблем сам по себи, већ само узбудљив хоби и начин да се опустите док окушате срећу са карташком игром, слот игрицом или можда спортском опкладом.

Више о зависностима од коцкања прочитајте овде.

About the author
Milica Petrović
Milica Petrović
About

Милица Петровић је водећи стручњак Србије за локализацију садржаја онлајн казина. Страст према играма и језику је води кроз процес стварања превода који се дубоко допадају српској публици.

Send email
More posts by Milica Petrović
ThunderPick
Бонус $2,000

Најновије вести

Јабука раздора: Британске провере приуштивости покрећу лонац у сектору коцкања
2024-05-03

Јабука раздора: Британске провере приуштивости покрећу лонац у сектору коцкања

Новости