Филипински порез на игре на срећу порастао за 15%

Новости

2021-03-11

Према Филипинском бироу за међународне приходе, укупан порез наплаћен од иГаминг фирми у 2020. износио је 149,3 милиона долара (7,18 милијарди ПХП). Сада је то огроман пораст од 11,7% у односу на 133,7 милиона долара из претходне године.

Филипински порез на игре на срећу порастао за 15%

Па, то је само што ће се повећати након што су филипинске власти одобриле порез од 5% на офшор филипинске компаније за игре на срећу у понедељак, 8. фебруара 2021. ПОГО (Филипински Оффсхоре Гамблинг Операторс) нуде услуге онлајн коцкања играчима на копну Кина, где је клађење незаконито. Важно је напоменути да је председник Родриго одбио захтев Кине да забрани ове фирме 2019.

Шта је у новом закону?

Предлог закона 5777 Представничког дома прихватило је 198 чланова Представничког дома, Доњег дома. Преостало је још само одобрење 24-чланог Сената и потпис председника Родрига Дутертеа.

Један од спонзора закона, Џои Салседа, рекао је да ће закон донети 3,99 милијарди долара пореза ако буде усвојен. Према закону, ПОГО би морале да се одвоје од пореза од 5% на своје бруто приходе од игара и друге приходе.

Поред тога, новим правилом би се увео порез по одбитку од 25% за стране држављане запослене у ПОГО. Међутим, запослени треба да заради преко 12.491 долара (приближно 600.000 ПХП) да би платио порез по одбитку.

У периоду од 2016. до 2019. филипински регулатор за игре на срећу успео је да прикупи 19 милијарди ПХП од компанија које се баве коцкањем на мрежи. Међутим, законодавци су тврдили да ПОГО и други пружаоци услуга клађења нису платили најмање 1,7 милијарди долара пореза у периоду од 2018. до 2019. То је довело до гушења ових фирми, строжих пореских прописа и забране путовања за раднике из континенталне Кине. Као резултат тога, већина компанија је прошле године напустила филипинску индустрију казина и клађења.

Мање оператера онлајн казина, више пореза

Иако је земља одбила да у потпуности затвори ПОГО индустрију, регулатор за игре на срећу је минимизирао укупан број лиценцираних оператера. У 2019, ПАГЦОР (Филипинска корпорација за забаву и игре на срећу) престала је да даје дозволе за игре новим офшор компанијама након директиве председника Дутертеа.

Као што је раније речено, већина оператера је прошле године затворила радњу због ЦОВИД-19 и грађана континенталне Кине који желе да раде у ПОГО центрима. Данас је број лиценцираних ПОГО провајдера на Филипинима 51, што је мање у односу на претходних 130+.

Све у свему, повећање прихода у проблематичној филипској индустрији игара на срећу резултат је већег опорезивања од стране владе. Али оператери иГаминг-а који су остали, имали су огромну корист од пословних путовања и ЦОВИД-19 који је дестабилизовао индустрију казина на копну. Као резултат тога, више казино играча се коцкало на мрежи преко ПОГО-а.

Забринутост због новог закона

Као што се и очекивало у сваком демократском простору, Билл 5777 у Дому је добио прави део критика. Према Карлосу Заратеу, заменику лидера мањине у Доњем дому, овај закон би додатно легитимисао онлајн коцкање у земљи.

У изјави је рекао: „Постоје безбедносне забринутости које су покренуте против ПОГО које су и даље веома валидне јер се ова чворишта могу користити у експанзионистичке војне и политичке сврхе стране земље, попут Кине

Сетите се да је ПАГЦОР (Пхилиппиан Амусемент анд Гаминг Цорпоратион) раније најавио да ће ПОГО деловати делимично, са само 30% његових људских ресурса који ће радити.

Шта будућност носи

Нови порески захтеви ће несумњиво довести до тога да многи други провајдери иГаминг услуга преиспитају своје присуство на филипинском тржишту. Непоштовање ових тешких правила довешће до издавања „налога о затварању“ од стране БИР-а (Биро за унутрашње приходе), а дотичне компаније ће престати да раде. Али све у свему, најугледнији онлајн казина су прилично доступни на овом строго регулисаном тржишту.

Најновије вести

Ултимативни водич за квоте за рулет за боље резултате
2022-09-27

Ултимативни водич за квоте за рулет за боље резултате

Новости